Thursday, October 6, 2011

Kriisid mis muutsid maailma - Kosovo | View from the bridge


 Eesti Nato Ühing kutsus kohtingule Artise kinno, pakkumaks taastutvust Kosovoga, sedant puhku küll dokumentaali vormis. Kohale oli toodud ka enne filmi diskuteeriv ümarlaud, igati auväärses koosseisus Kristina Herodes (EULEX Kosovo endine pressiesindaja), Liia Hänni (endine Kosovo Assamblee juhi nõunik), n-ltn Toomas Karting (ESTRIF-5 ülem) ja Mart Nutt (eksperdi/moderaatori rollis). Suurepärane valik, teadjad kogenud kodanikud, kes suutsid oma sõnumit ka kaasakiskuvalt ning nauditavalt esitada, tõesti kahju, et etteantud aeg niivõrd lühidalt piiratud oli.

Filmist. 

Väidevalt on tegu esimese ametliku dokumentaaliga, mis sai vändatud peale Kosovo iseseisvumist 2008. aastal. Autoriteks Ameerika-Iisraeli taustaga duo John Ealer, Laura Bialis. Arvestades kodanike rahvuslikku tausta ning NATO rolli Kosovo sõjas, olin kergelt skeptiliselt meelestatud filmi objektiivsuses osas, kuid nagu selgus, et täiesti põhjendamatult. Raske oli tabada kallutatust ühe või teise või kolmanda osapoole suunas, millega kirjeldati etnilist konflikti albaanlastest moslemite, kristlastest serbide ning romade vahel. Filmi keskmeks oli seatud inimesed, lihtsad, kuid värvikad inimesed, ühelt ja teiselt poolt rindejoont, kes avaldasid siiralt oma arvamist minevast, olevast ja tulevast. 


Tüli sõlmpunktina toodi välja Mitrovica asum, mida läbiv jõgi jagab linna pooleks - ühel on serbid, teisel on albaanid. Ning linna ainumal sillal on koha sisse võtnud neid omavahel lahutavad NATO. Ja võitlus kestab tänaseni. Ongi olemas lahendamatuid konflikte.

No comments: