Sunday, April 10, 2011

Naine kütab sauna

 
Eesti Filmimuuseum on endale igati kummardust vääriva kohustuse leidnud, pakkudes regulaarselt, kord kuus, võimalust teha tutvust Eesti filmikunstiga  (2011 kevadine programm). Elamuse rikastamiseks on otsustet' leida ka filmiga seotud isik või isikud, pisut paljastama oma arusaama ning kogetut. Sedant' puhku pakuti värsket juubilari Ita Everit ja Arvo Kruusementi ning 1978 aasta klassikut 'Naine kütab sauna'.


Arvo Kruusement pakub põgusa sissevaate, üksi tütart kasvatava, mitte küll jõuka, kuid see eest tragi töölisnaise Anu Soldami (Ita Ever) igapäeva, tema püüdlustesse jääda ausaks nii enda, kui ka teiste vastu, seda hoolimata ümbritsevas ühiskonnas võimu võtvast lodevusest, pinnapealsusest ning hoolimatusest. Oma tegemistes ja ütlemistes eristub ta kirkalt ülejäänust ekraanil kulgevast massist, seda just oma reipa kõnnaku, ärksa pealehakkamise ning harva kuid vahedalt laksava keelekasutuse poolest. Ita Everi rollist nähtub selgelt - rusutust, kaine mõistuse ning endaks jäämine ses maailmas nõuab Anult tõsist pingutust. Siin pakub Anule, lohutust Aita tädi (Katrin Välbe) maalähedus, siirus ning kohati ka pragmaatilisus, Aita tädi ei kaeble vaid saab hakkama, kuigi põhjust kurta oleks rohkem kui küll. Olles nii suuresti Anule eeskujuks, andes nii ühtlasi ka jõudu käimaks valitud rajal ning tahet anda malli ka oma teismelisele tütrele Katrinile (Tene Ruubel).

Filmi kogu tegevustik taanduski minu jaoks viimasele steenile kui Anu saabub tagasi koju tädi Aita matuselt ja näeb kodu kraamivat Katrinit. Anu istatab rahulolevalt ohates, poetab pisara ning ütleb vestluse käigus - 'tädi Aita tervitas ja tänas sind Katrin!'
'Mind!? Miks mind?' - imestab Katrin.
'Eks ikka sellepärast, et sa mul olemas oled.'

Eks ikka sellepärast, et sa mul olemas oled, eks ikka sellepärast, et mul on põhjust endaks jääda.


Artikkel Maalehest. 

Filmimuuseumi lehelt tutvustus:

“Naine kütab sauna” (Tallinnfilm, 1978) põhineb Villem Grossi romaanil “Talvepuhkus”. Filmi tegevus toimub 1970. aastate lõpul Tartus, Tallinnas ja Vana-Artnal. Ita Ever kehastab vaprat linnast pärit töölisnaist Anu Soldamit, kelle elu näidatakse filmis paari päeva jooksul, kui ta läheb ülemuste käsul maale välismaalaste jaoks sauna kütma. Anu on skeptiline, aus ja töökas eesti naine, kes iga päev puutub kokku argise kalkuse, inimeste ükskõiksuse ja pealiskaudsusega. Maal Aita-tädil (Katrin Välbe) külas olles ja päeval sauna küttes saab Anu osa vana maanaise optimistlikust maailmavaatest, mis tekitab Anus suurt austust Aita-tädi elufilosoofia vastu. Aita-tädi jutuajamine Anuga on siiras ja võimas ning seeläbi ilmuvad suurele ekraanile eesti kinole omased tugevad naiskarakterid. Tänu oma loomulikult tervele ellusuhtumisele, tugevusele ja inimlikkusele võidab Anu välised raskused ja näib, et suudab need samad inimlikud väärtused ka teistele lähedastele inimestele sh oma teismelisele tütrele edasi anda.

“Naine kütab sauna” köidab oma siiruse, intelligentsuse ja Ita Everi meisterliku rollisooritusega. Filmis kõlab Veljo Tormise muusika. Teistes osades astuvad üles Aarne Üksküla (Tõnis), Katrin Välbe (Aita),  Lisl Lindau (Minna), Veljo Käsper (Vootele), Tene Ruubel (Katrin) jpt.

Nõukogude Eesti I filmifestivalil Tallinnas (1980) nimetati Ita Ever Anu Soldami osatäitmise eest aasta parimaks naisnäitlejaks. Paljude auhindadega tunnustatud Ita Ever pärjati tänavusel rahvusvahelisel teatripäeval 2010. aasta parimaks näisnäitlejaks. Arvo Kruusement on tuntud legendaarse filmitriloogia “Kevade”, “Suvi” ja “Sügis” režisöörina.

No comments: