Wednesday, August 7, 2013

Searching for Sugar Man



Ilmaavarustes on imelisi inimesi ja veel imelisemaid muinasjutte omajagu, mida teab ja tunneb vaid väike kogukond, õnneks aeg-ajalt juhtub, et miskit eriti suurepärast nopitakse ka üles tublide vormivalajate poolt ning tuuakse kogu ilmale vaatamiseks. Nii sai juhtuma ka suureks rõõmuks alloleva looga.

Tagasihoidlik härrane Sixto Rodriguez Detroidi 1970.-ndate indie muusika skeenelt võttis linti kaks üsna oivalist muusikalist kogumikku nimedega 'Cold Fact' (1970) ja 'Coming from Reality' (1971), mis mingil müstilisel põhjusel ei leidnud kunagi ühist keelt Ameerika mandri rahva muusikalise maitsemeelega, mis hämmastas pisarateni nii kohalikke muusikat produtseerivaid otsustajaid kui ametivendi. Juleti arvata, et Sixto lüürika ületas sel ajahetkel isegi kultusliku lugudevestja härrase Dylani enda loomingut, sobilik valgete tähtedega punavalge triibuline liialdus ilmselt. Sõnaga, peale kahte imetabast kogumikku oli Rodriguez pildilt kadunud.


Mis ei sobitunud, aga onu Samile, sobitus hästi onu Mandelat ootavale Lõuna-Aafrikale. Kuis täpselt Sixto esimene kauamängiv Mustale Mandrile jõudis ei tea täpselt keegi, kuid ometi tabas bobmarleylik malbe tämber ja sotsiaalkriitiliste sõnumitega lood apartheidi konnasilma piisavalt teravalt, äratamaks summutatud rahva häält. Ehk teatud mõttes annab leida siin paralleele ka meie koduvabariigi 'laulva revolutsiooniga', aga see selleks. Sõnaga Rodriguez läks tänapäeva mõistes 'viral'-iks - igal vähegi endast lugupidaval majapidamisel pidi kodusel riiulil olema 'Cold Fact' plaat. Ehk siis müüki ei tehtud mitte kuldplaadi numbrites, vaid pigemti mitmekordsetes plaatinumplaatides, mis isegi nii imeks pandav ei tundu. Samas müstifikatsioonide valdkonda kuulub kindlasti, et müüginumbrid ning ikoonilik populaarsus LAV-is ei jõudnud kuidagi muusiku endani, samas ega keegi ka väga vaeva ei näinud, kuna levis teadmine, et Sixto on juba ammu ilma leidunud tee viljakamatele jahimaadele ja nii sai teadmatus kestma kümnendeid, kuniks kaks keskealist lõunaaafriklasest Rodriguezi lemburit otsustasid mehe salapärase kadumise müsteeriumi lahendada. No ja tuleb tunnistada, et tänases globaliseeruvas ilmas aitab internet imesi korda saata ka kõige keskpärasematel.

Sõnaga ilusamat sorti muinasjutt on tee linale leidnud, eriti võrratu mjusiikiga ja väga viisaka kujundusega, üllatuma sain, et ka YLE ja SVT ehk meie põhjanaabrite riiklikud televisioonid on oma käe alla pannud filmi valmimisele. Igal juhul väga priima vaatamine ja tuju tõstev kogetu. Kui eelmise hooaja number üks heatuju filmi tiitli võttis 'The Intouchables', siis käesoleval hooajal on kindel favoriit hetke seisuga 'Searching for Sugar Man'.

Üks humoorikam äramainimine veel filmist kui mängiti lugu laulu nimega - 'Cause', milles peitus ka järgnevad sõnad:

My Estonian Archangel came and got me wasted
Cause the sweetest kiss I ever got is the one I've never tasted
Oh but they'll take their bonus pay to Molly McDonald,
Neon ladies, beauty is that which obeys, is bought or borrowed

No comments: