Sunday, April 17, 2011

Closely observed trains

 

Igati muhedalt süütu absurdikas Jiri Menzelilt, aastast 1966, kus ta on ka endale leidnud episoodilise rolli elutarkust jagava tohtrihärrana. Lugu keerleb siiski enamalt jaolt peategelease noore raudteejaama konduktori Miloši  (Václav Neckář) meheks saamise ümber, kelle igapäeva saadab seksuaalsest kogenematust tulenev ebakindlus, mis kandub üle ka tema käitumismaneeridesse. Nii võbelevast kõnest, kui  kõhklevast kehahoiakust õhkub hirmu häbisse jäämise osas, kuid ettevõtlikuse atribuuiti ei saa küll poisil kuidagi tagasihoidlikuks hinnata.

Tembeldamise mäng


Sõprus kirjutab:

Jiří Menzeli “Closely Observed Trains” on Euroopa filmiajaloo nurgakivi ja Tšehhi uue laine vaat et olulisim film. Boheemia nimelises Tšehhi rongijaamakeses filmitud poliitiliselt täiesti ebakorrektne lugu tegeleb noore konduktorihärra süütusest vabanemisega äärmiselt võluvalt, õrnalt ja samas väga naljakalt.

Menzelit iseloomustab režissöörina hästi tõik, et ta lõikab oma filmidest välja kõik need kohad mis meenutavad natukenegi Hollywoodi massitoodangute kohustuslikke stseene.

“Closely Observed Trains” on tõeline seksuaalse frustratsiooni, seikluse ja romantika võidukäik.

Režisöör: Jiří Menzel
Produtsent: Zdeněk Oves
Stsenaarium: Jiří Menzel
Operaator: Jaromír Šofr
Muusika: Jiří Šust
Osades: Václav Neckář, Jitka Bendová, Josef Somr, Vlastimil Brodský, Vladimír Valenta
Kestus: 92 min
Aasta: 1966
Riik: Tšehhoslovakkia
Keel: tšehhi, saksa
Subtiitrid: inglise

Auhinnad:
Oscar 1967 – Parim võõrkeelne film
Mannheim-Heidelberg Rahvusvaheline Filmifestival 1966 – Grand Prix
Bukaresti Filmfestival 1966 – Kuldne Hunt

No comments: