Tuesday, October 18, 2016

Jocko Willink and Leif Babin - 'Extreme Ownership'



Tegmist on nö juhtimisalase enesearengu raamatuga, kus läbiv kontekst on seotud sõjaga, Iraagi sõjaga, mis toimus Ramadi piirkonnas, Bagdadi lähedal, 2006. aastal, kus Ühendriikide merejalaväelased oma operatsioone läbi viisid. Oma kogemuste ja sõjas rakendatud paradigmade põhjal, alustasid kaks sõjardit Jocko Willink ja Leif Babin pärast tegevteenistust oma konsutlatsiooni ettevõttega, et viia oma teadmised üle ka äriilma ning loogilise jätkuna sai siis ka üllitatud kõneks olev raamat. 

Alustuseks ei saa kuidagi mainimata jätta, et just sõjast lähtuv kontekst on mulle isiklikult vägagi eemaletõukav ja ebameeldiv lugemine. Ei suuda kuidagi suhestuda ühe riigi sisse tungimisega teise riiki, tappes lugematul hulgal tsiviilkodanikke, pöörates ellujäänute elud tagurpidi, korraldades regulaarseid puistamisi elamistes, viies kaasa kõik 'kahtlase' nii esemelise kui isikulise. Jah, sõda ongi alati tragöödia, kuid kirjapandust seda kuskilt välja ei loe, pigemiti on läbiv toon sõjaossilik - 'fakkkyeee wii aar America'.  Maailma number üks sõjajõud, maailma parima sõjatehnikaga nottimas kui kärbseid, AK-47-ga relvastatud praktiliselt olematu väljaõppega vastaseid, kes siiski harva, haruharva suudavad vastu hammustada ja siis on tragöödia. Mnjah, ma ei oska, ega taha selle kõigega kaasa minna.

Kui nüüd suuta 3/4 raamatust, mis kirjeldab eelpool mainitud toonis väljaõpet ning reaalseid lahinguolukordi, kõrvale jätta,  siis ülesnoppimisväärseid mõtteid jagus ikkagi ka, kas just värskeid ja maailmamuutvaid, aga põhitõdesi mida rakendada töös ja elus üldisemalt oli:
  1. Arusaam eesmärgist - nii üksikisiku kui ka meeskonna tasandil peab olema tegevuse lõppeesmärk üheselt ja ühtselt mõistetav. Piisavalt, et keskkonna või tingimuste muutudes oleks võimalik eesmärgist lähtuvalt tegevusplaani üksikisiku tasandil iseseisvalt muuta, vältides nii ülejuhtimist. Ehk nii eesmärk kui tegevusplaan ei tohi olla üleliia keerulised.
  2. Pühendumus ja keskendumine eesmärgile - samaväärselt tähtis on ka täielik veendumus ja usk eesmärgi headusesse ja õigsusesse, kindel tahe eesmärki saavutada, suuta seejuures eraldada terasi sõkaldest, mis on oluliseim eesmärgi saavutamisel ja mis kõrvaline müra, vaid tulekahjusi kustutades võib tähelepanu hajuda.
  3. Võta vastutus (üksiti ka raamatu põhisõnum) - absoluutselt kõik mis toimub sinu vastutus valdkonnas on sinu ja ainult sinu vastutada. Kui eesmärgi saavutamisel tekivad tõrked või eesmärk jääb üldse saavutamata, siis viga saab olla ainult sinus endas. Õigemini öeldes, aga väheses või ebaselges kommunikatsioonis.

No comments: