Tuesday, December 15, 2009

Margarita ja Meister


Esmalt tahan teha krapsaka kraapsu ning kuningliku kummarduse No99 lava kujunduse ning videovisuaalsete efektide ees. Oh ja ah. Ääretult võimas. Eriti kaif oli nautida Pontiuse Pilatuse loo lahendust suurel ekraanil, kui näitlejad vingerdasid horisontaalis põrandalaudadel ning kaamera võttis otsepilti laest, lastes 9-l erineval stseenil lahti rulluda läbi pärgamendirullide suurel ekraanil. Kaunis, värske, fantastiline! Elamus missugune.

Pepeljajev otsustas 'Margarita ja Meistri' müstilise maailma tuua vaatajateni läbi tantsude kaskaadi. Ega dramaturgilises mõistes polegi võimalik sellist suurteost klassikalise teatri võtmes lavastada, tulemus oleks paratamult lahjema poolne. Samas pean tunnistama, et ei ole mina mitte suur tantsulembur, ega ole kogenud kunagi koreograafilist orgasmi. Silma jäid kergelt pungestatud tantsud, pingestunud näod õhetamas, kohmetud seelikud, nurgelised tõsted, jah. Kuid teisest küljest oli kõik nii loomulik, naturaalne, pulbitsev, noored olid tahtmist täis, mis teeb suurimat hea meelt.

Kuigi esmasel kohtamisel ei leidnud ma veel 24.kursusest ühtki lemmikut, siis potentsiaali on kindlasti Kaldoja Lauril ja Tiiduse Jüril.

Kokkuvõttes nõustun heameelega Ireen Viktoriga - "On ütlematagi selge, et „Meistri ja Margarita” lavaletoomine saab romaaniga võrreldes olla paratamatu läbikukkumine, sest oma kaootilisuses niivõrd harmooniline teos lihtsalt ei vaja kunstilisi metatõlgendusi."

Kuid Pepeljejev ja noored ei kukkunud läbi, vastupidi. Suurepärane elamus, oma energia, tempo ja effektidega.

Kirjutatakse:
http://www.epl.ee/artikkel/478894
http://www.sirp.ee/index.php?option=com_content&view=article&id=9525:kuratlik-kabaree&catid=3:teater&Itemid=2&issue=3270
http://danzumees.blogspot.com/2009/12/margarita-ja-meister-lavaka-24lendno99.html

No comments: