Thursday, January 31, 2013

The Hunt | Jaht | Jagten


Viimatisest 'Submarino'-st, mis oli igati hea vaatamine juba, on Vinterberg astunud tubli sammu edasi või on lihtsalt töölauda õnnistatud hunnitu käsikirjaga. Igal juhul on härra võtnud viimast. Imetabaselt on õnnestunud avada ekraanil väiksema kogukonna väikekodanlikku väiklust ning teisalt ürgset, pimestavat, vanemalikku instinkti kaitsta järeltulevat põlve ja nii lihtsalt saabki ilmsüüta hing ristile saata.
Ühe tillukese inimese sügava kiindumine oma lasteaia kasvatajasse, kes juhtumisi kuulub isasemasse sugupoolde, sobilikult skandinaavialikule võrdõigsus mudelile, ei saa loodetud sooja vastust. Nii ses väikses inimeses sees, nii hämmastav kui see ka pole, hakkab kasvama armukadedusest trots ja pahaaimamatu abistav käsi teismeliselt vennalt ning tidrik poetab lasteaia direktrissile jahmatava lause. Lause, mis tõmbab käima väikekodanlikult piiratud inimese fantaasiamaailma analüüsimasina, kaks-kolm ja jõletu otsus on tehtud ning loomulikult tuleb otsustust ka oma lähima kolleegiumiga jagada, mis väikses kogukonnas tähendab paraku üht - avalikku hukkamist.

Tunnistan, et mind otseselt füüsiliselt ärritas säenne inimlik väiklus, mis omas ilmselt küll kõikse üllamaid eesmärke, kuid siiski nullis teise inimese senini elatud elu. Puhtalt ainult seepärast, et ei vaevutud kaaluma pimedas mõtlematuses ka mõnda muud stsenaariumi kui seda, mis loetud, nähtud, kuuldud kuskilt. Ehk ei vaevutud tegelikult mõtlema, mis antud kontekstis on andeksandmatu. Sama andeksandmatu kui on ajujaht.

Sunday, January 27, 2013

Liv & Ingmar



Ilusa mälestuse on Liv joonistanud oma heast sõbrast. Väärib tutvumist.

Teksti docpointi lehelt:

See on viis dekaadi kestnud aegadetaguse armastuse lugu, mille sisuks on suured tunded. 42 aastat koostööd, 12 mängufilmi ja sõprus, mis sidus igaveseks näitlejanna Liv Ulmanni ja maailmakuulsa filmirežissööri Ingmar Bergmanni. See film on armastusest, üksindusest, suurest valust ja suurtest tunnetest läbi targa naise silmade, millest on igaühel midagi õppida. See on lugu kahest üksikust hingest, kes otsisid oma teist poolt.
Liv oli Ingmarist 20 aastat noorem, kui nende armastus, mis oli täis kirge, kirjavahetusi ja tänaseks ehk ununenud armastust, lõkkele lõi. “Meie armastus pärines üksindusest, mida me mõlemad tundsime,” ütleb Liv oma elu meenutades. Film avab nii nende suhte kui sellele järgneva aja, mil neid sidus vaid koostöö. Samas kirjeldab naine ausalt perioodi, mil nad elasid koos ning mil mees muutus kontrollivaks ja Livi sõnul sai nende kodust tema jaoks justkui vangla. Neil on ühine tütar, kuid filmis ütleb Liv ausalt, et hoolimata armastusest sai ta aru, et tema tütre isa vajab võimalust elada oma elu üksinda.

Saturday, January 26, 2013

Vestlused tõsistel teemadel



Giedrė Beinoriūtė on suutnud väiksed inimesed tõesti kenasti lahti teha ja avameelitsema kutsuda.

Teksti docpointi lehelt:

Alguses pole midagi. On ainult tühi ruum, vastu kajavad seinad ja kaamera. Kaamera taga on aga inimene, ja objektiivi ette astuvad ühekaupa lapsed. Järsku koorub sellest tühjusest midagi täiesti erilist. Rezhisööril on haruldane võime panna need lapsed rääkima elust täpselt nii nagu nemad seda näevad – rikkumatuna retoorikast, muljest, igasugustest muudest sotsiaalsetest filtritest. Teemadeks on armastus, suhted, üksindus ja perega ning lähedastega seotud ootused. Igaühel on jutustada oma lugu ja kohati on kõige hoolimatumalt pillatud lausekatke taga peidus kõige sügavam probleem.
“Vestlused tõsistel teemadel” ei ole narratiivne film klassikalises mõttes, aga suudab pinget hoida kogu filmi vältel. Minimalistlikust esteetikast saab relv, mis annab kogu jõu kätte pisimalegi detailile nendes südamlikult siirastes kõnelustes. Ilus, habras ja väga veenev dokk, mille õnnestumise taga on autori julgus valida säärane laad, ning oskus panna oma väikesed vestluspartnerid rääkima asjadest, millest nad kohati rääkida ei taha.

Friday, January 25, 2013

Tuesday, January 8, 2013

vonKrahli muninasjutud



Kas just lastele, aga kindlasti lapsemeelsetele tõeliselt filigraanselt ette mängitud hea tuju tükk. Kostüümide lahendused koos lavalise kujunduse ja muu atribuutikaga on olnud lihtsalt imetabased alati vonKrahlis nii ka seekord. Fantast.