Friday, November 30, 2012

Winter's bone | Paljad luud



'Winter's bone' sattus mu vaatamise nimekirja peale tutvumist Sõpruse kino poolt kirjutet' piisavalt paeluva tutvustusega (leiab alt poolt). Paraku ei õnnestunud tabada filmi kohe sel hetkel enam kinost ja nii see vaatamine tiksuma jäigi. Kuniks, puurides uuemat sorti filmide jagamise keskkonda vifi.ee, leidsin suurimaks hea meeleks tuttava nime ja omades soovi ka keskkonnaga lähemalt tutvust teha, võtsin vaevaks filmi alla laadida. Keskkond on igati priima, filmist kogetu veel priimam ning pärliks leidsin enese jaoks niivõrd suurepärase näitleja kui Jennifer Lawrence, loodan peagi taas kohtuda.

Debra Graniki teine film – pärast 2004. aastal parima režii auhinna saanud filmi “Luuni välja” (“Down To The Bone”) – käsitleb külakeskkonda karmimal pilgul ja halva eelaimduse tundega.

‘‘Winter‘s bone‘‘ ehk eesti keelde tõlgituna ‘‘Paljad luud‘‘, on pälvinud Sundance Filmifestivalil nii Grand Prix‘ kui ka parima stsenaariumi auhinna ja Gothamis parima filmi tiitli. Filmi uskumatult veenev peaosatäitja Jennifer Lawrence aga kandideerib 2011. aastal Kuldgloobusele parima naisnäitleja kategoorias.

Filmi keskmes on Ree Dolly (Jennifer Lawrence), raskemeelne, kuid vapper 17aastane tüdruk, kes hoolitseb oma haige ema ja kahe õe-venna eest. Tema narkootikume valmistav isa on äsja vanglast vabanenud ja kohalik šerif (Garret Dillahunt) teatab tüdrukule, et kui isa peaks veel seadusega pahuksisse sattuma – ja just seda too teebki –, jääb pere oma elupaigast ilma.

Granik teeb filmist lakkamatult kõleda langemise maaelu põrgusse, mis pürgib oma grotesksetes detailides etnograafilise täpsuseni.

Operaator Michael McDonough’ külm-hallikas palett, filmitud läbi “punase kaamera”, lisab draamale veelgi jäist hingust. Siin pole kübetki elusa maailma soojust -  puud ja loodus käituvad üksnes kui armetuse ja vägivalla tummad tunnistajad..

Sundance’i FF

Film linastus 2010 aasta PÖFFil Screen International kriitikute valiku programmis. Filmide ‘‘Püha Tõnu Kiusamine‘‘ ning ‘‘ Sügisball‘‘ produtsent Katrin Kissa, on öelnud järgmiselt selle filmi kohta: ‘‘Meeleoluka bandzo saatel saab tutvust teha folkloorse kurioosumiga - kujutisega Kesk-Ameerika protestantistlikust patriarhaalsest kogukonnast, kus põlvkonnalt põlvkonnale pärandatakse traditsioon klannisisesest ringkaitsest, mis ei jäta palju ruumi kaastundele. Kahtlemata selle aasta üks parimaid filme!‘

Wednesday, November 28, 2012

Días de pesca | Gone Fishing | Kalalkäigud



Ainum film, mis käesoleva hooaja PÖFF-ilt võetud sai ja kuigi mitte päris 'jackpot' siis suurepärase elamuse kategooriasse liigitub kohe kindlasti. Vananev härrane Buenos Airesest viib ennast tuulisesse Patagoniasse, et teha tutvust kalastamisega ning üles soojendada suhteid tütrega, on lühildane kokkuvõte. Kindlasti mitte kohe originaalseimate hulka liigituv käsikiri ja ega filmiajalugu ka millegi muuga tehta. Samas soojust, mida suudab kiirata Alejandro Awada, 'caballero' Marco Tucci rollis oma nii muheda naeratusega, mis sunnib andestama kõik need teod või tegemata jätmised, mis on isa ja tütre suhted aastate jooksul jahendanud.

Lisada siis juurde Carlos Sorini suurepäraselt valitud rahulik tempo ning pehme tunnetusega üles võetud kaadrid Patogoonia looduse karmist, kuid kutsuvalt melanhoolilisest ilust, siis jah, suurepärane ajakasutus.

Monday, November 19, 2012

Malena



Piisavalt kummaline film, mille vaatamist ei suuda pooleli jätta, kuigi tead, et suuremat sorti elamust siit välja ei kujune. Tribuut Monica Bellucci kehalistele võludele. Hinnang 'rahuldav' ei ole siiski antud kahemõtteliselt.

The Two Escobars



Suurepärane sissevaatamine kahe kõikse kuulsama Kolumbia Escobari tegemistesse. Kontrastsed kujud, kelle eluteed lühikeseks jäid.

Wednesday, November 14, 2012

L'Apollonide (Souvenirs de la maison close) | Lõbumaja


Uinutav.

Filmist:

19. sajandi lõpp. Kõrg-bordell Pariisis. Majanduskriis, ega lõbumaja pidamisega seotud argiohud šampanjavoogu ei peata. Olgugi, et afrodiisset nektarit juuakse ka siin juba klaas- ning mitte enam kristallpokaalidest. Lõbumaja perenaine – soliidse kogemusega ja rühiga kahe lapse ema – Marie-France – hoiab toimuval nii maja sees kui väljas kotkasilma peal. Töötavate naiste detailsed talitlused: töögraafikud, -meetodid, treening, füüsiline korrashoid, annavad filmile selgroo ning röövivad meilt muidu iharaina kujutlust leidvate momentide müstilisuse. Iha on lõbumaja sätendava salongielu tavaline osa. Sama tavaline kui naiskollektiivi suuremal või vähemal määral teotamine, mis on sama perioodiline kui suguhaiguste kontroll. Kõige hullem tegu, mis ühe prostituudi osaks saab, on tema näo ehmatav moondamine. Sellest saab ka filmi keskne motiiv, mis võis anda väljaandele “Le Parisien” põhjuse nimetada “Lõbumaja” aasta feminismi suurteoseks. Meie silme ees töötavad tüdrukud ei ole märtrid, vaid proffid, kelle tuli hääbub vaikselt nende klientide kirelõõmas. Bonellol on filmi lõpuks aga hoopis šokeerivam ning sõnasõnalisem lahendus. “Lõbumaja” räägib kõrg-bordellide langusest ning äri vältimatust liikumisest sinna, kus see tänapäeval käib – magistraalide lähedusse, kus iga töötav naine on üksiküritaja.

Saturday, November 10, 2012

Sisaliku tee 2.0


Imetabane juhus andis võimaluse etendust siiski kaeda ja ei pidanud pettuma, kui mitte parim siis kindlasti üks parimaid käesoleval hooajal väisatud etendusi.

Thursday, November 1, 2012

Seenelkäik | Mushrooming


Huumorit jagatakse kodumaise filmi kohta heldelt, härra Raivo E. Tamm on igati omas elemendis, samas hüsteeriliselt naljakaks ei kisu, krampe pole põhjust karta.

Filmist:

Poliitik Aadu Kägu sõidab koos abikaasa Viiviga metsa seenele, et mainekampaaniast närve puhata. Nendega liitub juhuslik hääletaja, rahatu rokitäht Zäk, kes on jäänud peale suvetuuri Eestimaa kolgastesse tolknema. Vältides rahvarohkeid seenemetsi, kihutab seltskond umbropsu kuhugi pärapõrgusse, mis paistab metsik ja inimtühi. Samal ajal, kui kolmik avastab end metsa eksinuna, lahvatab meediaskandaal. Uuriv ajakirjandus kahtlustab, et poliitik Aadu Kägu on isiklikuks otstarbeks kuritarvitanud riigi raha. Algab võitlus au, elu ja surma peale nii metsas kui linnas...